måndag 27 juni 2011

Hur ska ni ha det?

Något som verkligen irriterar mig är när folk i allmänhet, gnällspikar i synnerhet, ska kritisera domstolsbeslut. Givetvis ska man säga ifrån då det begåtts fel, om man faktiskt har på fötterna. Men tendensen är att man gapar om besluten utan att ha någon som helst kunskap om vad påföljderna innebär och det gapas bara i medialtuppmärklsammade brottsfall.

För det första tror många människor, folk som ändå har en bild av att de vet och kan, att rättspsyk är som semester. Det är fel. Ekobrottslingar har semester. På rättspsyk är du inslåst och behandlas. På fängelse är du också inlåst, men du är inte dömd till vård och kan med andra ord sitta i tio år utan att ta emot vård. Dock kan du få straffet förkortat om du deltar i programverksamheten, dvs behandlingen.
Ändå blir folk som tokiga när någon otäck sexmördare som figurerat på 8 helsidor i Aftonbladet får rättspsykiatriskvård. Jaha, säger de, det vet man ju hur det är, ett par månader sen är han fri och kan gå ut och mörda våra barn. Det de inte har en aning om är att det dessutom finns två typer av rättspsykiatriskvård. Det finns tidsbestämd och det finns rättspsykiatriskvård med särskild utskrivningsprövning. För att bli utskriven vid den sistnämnda behandlingen krävs att ett team av läkare, psykologer och psykiatriker bedömmer att du är helt frisk. Är du inte det kommer du inte ut. Det finns de som sitter hela sitt liv.
Mannen som mördade Elin Krantz fick fängelse. Då gapade folk om rättspsykiatriskvård. När mannen som begått serievåldtäkter i Örebro dömdes till rättspsyk gapade folk om fängelse.
Hur ska ni ha det?
Eller har kvällstidningarna fuckat upp erat system så fullständigt att ni helst skulle vilja leva i en Camilla Läckberg roman? Iallafall på semsetern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar